Slika

 

Les kot potencial za razvoj slovenskega gospodarstva (video)

Medtem ko velika slovenska podjetja v lesni industriji počasi pešajo, so nova, manjša inovativna podjetja, ki v svojih rešitvah uporabljajo les, vedno bolj uspešna. Predstavljamo Janeza Tratarja, Borisa Lutmana in Luko Lukančiča.

Več... >>


 

 

Glasbenik, ki ustvarja glasbila za glasbenike

Vsakokrat želi izdelati glasbilo, ki ga bodo lastniki vzljubili zaradi dobre akustike, videza in udobnega igranja. "Denar pride in gre, ostane pa zadovoljstvo," pravi Aleš Erman.

Več... >>


 

 

Ko ljubezen do lesa dekletu kroji življenje

Odrasla je v mizarski delavnici, v kateri je že kot otrok z veseljem raziskovala različne vrste lesa in lesne kompozite. Lesarstvo je bila edina stvar, ki jo je poznala in jo je poleg matematike zanimala.

"Zanima me ogromno stvari, sploh če so kakorkoli povezane z lesom. Večino svojega časa tako posvečam lesu, njegovi uporabi, lastnostim, izboljšavam ..." pojasnjuje Andreja Kutnar.

Več... >>


 

 

Strategije preživetja: Biti sam svoj šef in delati, kar te veseli

Potovanja so od nekdaj njena strast: »Že od otroštva sem potovala s starši, večinoma po Evropi, tako da sem jo že v mladosti bolj ko ne vso prepotovala, še bolje sem jo spoznala pozneje, ko sem začela potovati sama. Od nekdaj me je zlasti privlačil Pariz. Obiskovala sem ga tudi do štirikrat na leto, tako da mi je resnično domač,« pripoveduje Tina, ki je sicer diplomirala na ljubljanski biotehniški fakulteti na oddelku za lesarstvo.

Več... >>


 

 

Ime dneva: Kristijan Nikl, Nikl Design 

Slovenski navtični oblikovalec Kristijan Nikl uspešno sodeluje z norveškim podjetjem Marex, s katerim so za barko Marex 320 Aft Cabin Cruiser, ki je bila oblikovana v Sloveniji, ta mesec dobili dve prestižni nagradi.

V Londonu so bili nagrajeni za Motor boat of the year award 2013, v Dusseldorfu pa je bilo plovilo izbrano za European powerboat of the year award 2013. »Takih nagrad si želijo koncerni, sam pa tega še ne dojemam popolnoma,« o dosežku govori Nikl.

Več... >>


 

 

Anže Logar s. p., Bled: Gradnja čolnov kot način življenja 

Znanje, ki ga je Anže pridobil v Sloveniji in na Finskem, prenaša na mlade, saj želi pomagati pri ohranjanju premične kulturne dediščine lesenih plovil in promovirati delo rokodelcev.

Anže Logar, ki je najprej končal Srednjo lesarsko šolo v Škofji Loki, pozneje pa nadaljeval študij na oddelku za lesarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, je eden redkih na našem koncu Evrope, ki obvlada tradicionalno gradnjo lesenih plovil.

Več... >>